Ingrediente :
- 1,5 kg ficat de porc
- 300 g şorici
- 250 g guşă de porc
- 250 g ceapă
- 200 g orezm
- creţe de porc (după necesitate)
- sare
- piper
- măghiran
- ienibahar pisat
Mod de preparare :
1.Ficatul se fierbe pe jumătate. Guşa de porc şi şoriciul se fierb până se înmoaie. Ceapa tăiată fin se căleşte în untură proaspătă. Orezul se fierbe cu sare se lasă la umflat, se limpezeşte cu apă rece. Toate cărnurile se dau prin maşina de tocat carne cu sită mare, se amestecă cu orezul şi mirodeniile se mai toarnă puţină supă (200 ml) rămasă de la fiertul cărnurilor, apoi se adaugă orezul, ceapa şi mirodeniile.
2.Pasta de maioş se lasă la odihnit 3 ore bune, apoi se umple îndesat maţele creţe de porc. Se pun la fiert, împunse cu acul, în cazanul de prospături şi se fierb la foc mic o jumătate de oră.
3.Pentru mânuirea prospăturilor nu folosiţi instrumente de bucătărie (polonice, furculiţe, cleşti) de metal, ci doar de lemn: profesionist, prospăturile se scot din cazanul în clocot cu mâinile goale, folosind următorul şiretlic: se cufundă mâinile până la cot într-o covată cu apă rece, la care se adaugă zăpadă sau gheaţă, apoi se scot cu mâinile protejate de o peliculă de apă rece, prospăturile din cazanul clocotind.
4.Maioşul se lasă la răcit, presat fiind de o scândură cu greutăţi deasupra. Se poate afuma la fum rece (18-22 grade Celsius), timp de 24 de ore.
5.Maioşul este un văr mai modest al caltaboşului, gustos dacă e mâncat alături de varză călită şi însoţit de o tescovină, înainte, şi un vin gros de butuc, după.