Prăjitură Albă ca zăpada

retete , retete de prajituri , retete traditioale , retete traditionale romanesti

Ingrediente foi:
– 10 linguri lapte
– 10 linguri zahăr
– 10 linguri ulei
– 1 linguriță amoniac stins in oțet
– 2 ouă
– un praf de sare
– făină cât cuprinde

Ingrediente cremă :
– 1 litru lapte
– 8 linguri rase făină
– 6 linguri rase zahăr
– zeamă și coajă de la o lămâie
– o esența de vanilie sau rom
– 200 g unt

Mod de preparare aluat :
Se dizolvă zahărul în lapte, apoi se adaugă ouăle, sarea, uleiul, amoniacul și se amestecă. Se pune făina și se frământă un aluat potrivit de tare, atât cât să se poată întinde 3-4 foi (depinde cât este tava de mare). Foile se coc pe dosul tăvii, presărate cu făină.

Mod de preparare crema :
Se amestecă faina cu 10 linguri de lapte rece și se adaugă zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coaja de lămâie. Când laptele da în fiert se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făină, amestecând continuu până ce începe din nou să fiarba. Se lasă să fiarbă până când compoziția se dezlipește ușor de vas, după care se lasă la răcit, amestecând din când în când. Atunci când se răcorește, punem untul (la temperatura camerei) puțin câte puțin, amestecând energic . La urmă se adaugă și zeama de lămâie, esența de vanilie sau de rom, dupa preferință.
Prajitura se asamblează astfel: se pune o foaie în tavă și se repartizează crema uniform, până se termină toate foile și crema. Se lasă apoi la rece, in frigider până a doua zi când o putem tăia în romburi și pudra cu zahăr pudră.
Poftă bună !