Pâine de casă - rețeta tradițională

paine de casa reteta traditionala,paine de casa,retete de ciorbe,rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești, rețete tradiționale românești,


Ingrediente :


  • 500 g de făină
  • 25 ml de ulei
  • drojdie proaspătă cât o nucă
  • 300 ml de apă călduță
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr



Mod de preparare :

Dizolvăm drojdia în apă călduță cu o linguriță de zahăr.
 Punem făina într-un bol, adăugăm drojdia dizolvată , sare și frământăm un aluat moale, dar nelipicios.Punem apa peste și frământăm în continuare.
 Dacă este nevoie mai adăugați un praf de făină.
 După ce am frământat destul adăugăm uleiul și îl frământăm din margine spre interiorul acestuia astfel încât să se formeze bulele de aer.
 După ce am terminat de frământat facem o formă frumoasă și ungem cu puțin ulei deasupra iar apoi acoperim cu o folie pe deasupra și o lăsăm la crescut circa 30-40 de minute .
Se scoate din vas cu puțin ulei și se modelează în formă ovală .
Se scoate o tavă mare și se pune folie de hârtie pentru copt (se poate unge tava cu puțină făină sau ulei dacă nu avem folie de hârtie pentru copt ) apoi se așează aluatul de pâine , se lasă în tavă la crescut vreo 30-40 de minute .
 După ce a crescut se face cu lama cuțitului vreo 3-4 crestături(tăieturi) deasupra .
 Se unge pe deasupra cu apă din abundență ( se poate unge și cu ouă ) ca să fie coaja fină și moale.
 Se pune la cuptor la temperatura de 180°C la aproximativ 30-40 de minute .
 Se scoate din cuptor și se unge pe deasupra cu apă rece iar apoi se lasă la răcit .

Poftă bună !

Ingredientele pentru cantitatea dublă : 


  • 1 kg de făină albă
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe rase de sare
  • 20 de grame de drojdie proaspătă (7 grame de drojdie uscată)
  • 50 de ml de ulei
  • 600-650 ml de apă caldă

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii