Tobă moldovenească

retete , retete traditionale , retete traditionale romanesti,rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești, rețete tradiționale românești



Ingrediente :
- stomacul porcului
- 150 ml oțet
- 500 g mălai
- ½ cap de porc
- 500 g limbă de porc sau vacă
- 500 g șorici
- 500 g inimă de porc
- 1 căpățână de usturoi
- 5 foi de dafin
- piper
- sare

Cum procedezi :
Cureți bine stomacul cu un cuțit sau cu coada unei linguri, având grijă să nu îl tai. Îl freci cu mălai, îl speli bine și îl lași peste noapte în apă cu oțet și 2 foi de dafin în apă. Pârlești șoriciul și capul de porc și le freci cu mălai și sare grunjoasă.
Speli de mai multe ori organele și capul de porc, până când apa rămâne curată. Într-o oală mare, pui la fiert la foc mic, capul, limba, șoriciul, inima, împreună cu foile de dafin și o linguriță sare. Când carnea s-a desprins de oase, scoți capul de porc, cureți oasele și, dacă dorești, și o parte din grăsime. Tai cubulețe carnea și organele, iar șoriciul, în fâșii.
Fierbi în continuare zeama, probând din când în când, pe o farfurie, dacă se încheagă. Amesteci o parte din zeamă cu organele și șoriciul. Cureți și zdrobești fin usturoiul. Îl adaugi în amestec, apoi sărezi și condimentezi după gust.
Umpli stomacul de porc cu amestecul și îl coși, folosind un ac mare și o ață groasă. Îl fierbi la foc foarte mic, fără clocote, timp de o oră.
Scoți toba și o așezi între două planșete curate, cu o greutate deasupra. O consumi după ce ai ținut-o la rece timp de o zi sau după ce ai și afumat-o 2 ore în fum rece .