Cozonac cu nuci și stafide

Cozonac cu nuci si stafide,cozonac de casa,cozonac,cozonaci, rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești, rețete

Ingrediente : (pentru 3 cozonaci)

  • 16 g de drojdie uscată (granule)
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 5-6 linguri de lapte călduţ
  • 2 linguriţe de făină


Pentru aluat:

  • 1 kg de făină
  • 300 g de zahăr
  • 500 ml de lapte (+ extra ~ 100 ml)
  • coajă de la două lămâi medii
  • 4 gălbenuşuri
  • 120 g de unt
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 linguriţă de turmeric (opţional)
  • vanilie


Pentru umplutură:

  • 200 g de nucă
  • 2 linguri rase de cacao
  • 7-8 linguri de zahăr
  • vanilie
  • circa 100 g de stafide



Mod de preparare :

 De la început, menţionez că eu nu am avut tăvi din acelea mari de cozonac, ci unele medii.
Dacă aveţi tăvi mari, vă vor ieşi probabil doar 2 cozonaci.

Facem maiaua:

Într-un bol nu prea mic punem drojdia şi adăugăm peste ea 1 linguriţă zahăr, 5-6 linguri lapte călduţ (nu fierbinte!) şi 2 linguriţe de făină.
Omogenizăm bine, vom obţine o pastă fluidă. Acoperim bolul cu folie de plastic şi îl lăsăm la căldură pentru aproximativ 10 minute .
Între timp, într-un bol mare cernem făină şi punem turmericul (pentru culoare). Dacă aveţi ouă de ţară, nu mai este nevoie să puneţi turmeric.
Dacă aveţi, puteţi pune şi şofran.
Încălzim laptele şi dizolvăm în el zahărul. Adăugăm vanilia şi coajă de lămâie.
Adăugăm maiaua peste făină şi adăugăm treptat laptele călduţ , amestecând cu mâna. În funcţie de făină, este posibil să mai aveţi nevoie de încă maxim 100 ml de lapte. Mie atât mi-a trebuit în plus, în total 600 ml.
Adăugăm atât lapte încât să obţinem un aluat elastic.
Adăugăm apoi gălbenuşurile amestecate cu sarea, frământăm până la omogenizare, apoi adăugăm untul topit ( atenţie, să nu fie fierbinte untul ! ) . Frământăm până la omogenizare şi apoi încă 5-10 minute.
Lăsăm aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, la loc călduţ, ferit de curenţi de aer reci, aproximativ o oră şi jumătate.
Ungem mâinile şi blatul de lucru cu ulei din abundență (păstrăm sticla de ulei aproape, vom mai avea nevoie din când în când) şi luăm câte o bucată din aluat (cam de mărimea unui grapefruit) şi o întindem cu mâinile pe masă (insistăm, pentru că are tendinţa de a-şi reveni la formă iniţială). Punem câte 5-6 linguri de umplutură şi 1-2 linguri de stafide pe toată suprafaţa aluatului şi formăm un sul cu atenţie. Îl lăsăm pe masă, cu partea despicată în jos şi mai facem încă unul la fel.
Le împletim, apucăm cozonacul obţinut cu grijă de la capete şi puţin de sub el şi îl punem în tavă unsă cu unt sau cu ulei şi tapetată cu făină.
Procedăm aşa cu tot aluatul, până obţinem cei 3 cozonaci. Odată puşi în tăvi, lăsăm din nou cozonacii la crescut pentru aproximativ 45 de minute – o oră la loc călduţ.
Ungem cozonacii cu ou bătut şi presărăm deasupra zahăr.
Îi coacem la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 40-45 minute.
Aveţi grijă, vor mai creşte şi în cuptor, aşa că nu îi puneţi prea sus pentru că se vor arde prea tare deasupra până se coc (dacă aveţi cuptor electric).
După cele 40-45 de minute facem testul scobitorii. Dacă iese curat, sunt copţi.
Îi lăsăm 5 minute în tăvi apoi îi răsturnăm pe un grătar sau un fund mare de lemn şi îi lăsăm să se răcească complet.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii