Cozonaci bucovineni

Cozonaci bucovineni,cozonac de casa,cozonac,cozonaci, rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești, rețete


Ingrediente :


  • 1 kg de făină
  • 8 ouă
  • 200 g de zahăr
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 50 ml de rom
  • un plic de zahăr vanilat
  • o lămâie
  • o portocală
  • 60 g de drojdie
  • 100 g de stafide
  • o linguriţă de sare
  • 50 g de unt
  • 50 g de  zahăr ( pentru uns tăvile )



Mod de preparare :

 Pregăteşti maiaua dizolvând drojdia în jumătate din cantitatea de lapte cald, la care adaugi făină cât încorporează, până se face ca o smântână groasă. O amesteci bine, o presari cu făină şi o laşi să crească într-un loc călduţ. Laptele rămas, zahărul, 4 ouă întregi şi 4 gălbenuşuri, coaja rasă de la lămâie şi de la portocală, sarea, romul şi zahărul vanilat le amesteci bine într-un vas şi le încălzeşti puţin la foc. După ce a crescut, torni maiaua în această compoziţie.
Începi frământatul, adăugând făină puţin câte puţin şi cele 4 albuşuri rămase bătute spumă. Frămânţi şi baţi bine aluatul până apar băşicuţe, apoi adaugi untul încălzit puţin, continuând să frămânţi, şi pe urmă stafidele. Acoperi vasul cu un prosop încălzit şi laşi aluatul să crească.
Între timp, ungi formele cu unt şi le presari cu zahăr, apoi pregăteşti umplutura preferată şi umpli cozonacii astfel :

1. Umplutură cu crema de nucă şi cacao: 
Opăreşti nuca măcinată (o farfurie adâncă plină) cu 1 cană de lapte fierbinte şi adaugi zahăr după gust, 2-3 linguri de cacao, esenţă de rom, stafide şi bucăţele de rahat. Ungi foaia de aluat cu crema de nucă, o rulezi şi o pui în tavă.

2. Umplutură cu nucă şi zahăr:
 Pregăteşti o farfurie adâncă cu nuca măcinată amestecată cu zahăr şi arome. Pe foaia de aluat pui din loc în loc bucăţele mici de unt şi apoi stratul de nucă şi zahăr. O rulezi şi o pui în tavă.

3. Umplutură cu mac:
 Opăreşti 500 g mac dat prin maşină cu 1 cană de lapte clocotit în care pui zahăr după gust, amesteci bine şi laşi la răcit, apoi adaugi esenţă de rom şi bucăţele de rahat. Dacă este nevoie, subţiezi compoziţia cu puţin lapte sau o îngroşi cu un pumn de nucă măcinată. Ungi foaia de aluat cu crema de mac, o rulezi şi pui cozonacul în tavă.

4. Umplutură cu rahat:
 Tai rahatul cubuleţe şi le pui în coca de pe planşetă. Modelezi aluatul sub formă de sul şi îl aşezi în tavă. Laşi cozonacii să crească în forme timp de 30 de minute, apoi îi ungi cu ou bătut şi îi presari cu zahăr cubic sfărâmat. Introduci formele în cuptorul încălzit şi laşi cozonacii la copt timp de 40-45 de minute. Dacă se rumenesc prea repede, îi acoperi cu o coală albă de hârtie, că să nu se ardă, dar îi laşi mai departe în cuptor să se coacă bine. Când sunt gata, îi scoţi din cuptor şi îi mai laşi 10 minute în forme să se răcorească, apoi îi aşezi unul lângă altul şi îi acoperi cu un şervet curat.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii