Cozonaci rusești

Cozonaci rusești,cozonac, cozonac de casa, cozonaci, Cozonaci bucovineni, rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești,


Ingrediente :


  • 1 kg de făină
  • 8 gălbenuşuri de ou
  • 250 g de unt topit
  • o lingură de ulei
  • o lingură de miere
  • un pahar de lapte
  • 300 g de zahăr pudră
  • coajă rasă de la o 1/2 lămâie
  • coajă rasă de la o 1/2 portocală
  • vanlie
  • 80 g de drojdie
  • sare
  • un ou pentru uns aluatul



Mod de preparare :

 Peste drojdia amestecată cu 1 linguriţă de zahăr torni puţin lapte cald şi 2-3 linguri de făină. Amesteci totul cu lingură, acoperi şi laşi la dospit la loc cald. Între timp torni restul laptelui clocotit peste 3-4 linguri de făină, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloaşe. Acoperi şi laşi să se răcească. Când este doar călduţă adaugi maiaua crescută, amesteci bine, presari cu făină şi laşi să crească. Amesteci gălbenuşurile cu zahărul într-un vas aşezat, într-un alt vas cu apă clocotită. Când zahărul este bine topit şi compoziţia călduţă o torni peste plămădeală, adăugând câte puţină făină, sare, vanilie, coajă rasă de lămâie şi de portocală. Amesteci şi frămânţi bine. Presari cu făină, acoperi cu un şervet şi laşi iar la crescut. Apoi începi frământatul, adăugând untul topit călduţ, uleiul călduţ şi mierea de albine încălzită. Frămânţi neîncetat până ce aluatul începe să facă băşici şi se dezlipeşte de pe mâini. Laşi aluatul la crescut, apoi îl împărţi în 2 bucăţi, pe care le modelezi sub formă de rulou şi le pui în tăvi unse. Laşi cozonacii să crească şi în tavă, apoi îi ungi cu ou şi îi dai la cuptor, la început la foc moale până când aluatul se ridică la nivelul formei, apoi la foc potrivit. Când sunt gata, îi scoţi din cuptor, îi laşi puţin în forme să se răcorească, apoi îi aşezi pe un şervet şi îi laşi la răcit.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii