Ingrediente :
- 250 g de făină
- 50 g de unt
- 50 g de zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 1 linguriţă de rom
- coajă rasă de la o lămâie
- un vârf de linguriţă de sare
- 20 g de drojdie
- 130 ml de lapte
- 150 g de nuci măcinate
- 100-150 g de unt
- 100 g de zahăr tos
- un plic cu zahăr vanilat
- marmeladă mai vârtoasă
Mod de preparare :
Freci drojdia cu zahărul până când se lichefiază. Subţiezi cu 50 ml de lapte, amesteci cu o linguriţă cu vârf de făină şi laşi la cald 15 minute să crească. Apoi, adaugi gălbenuşurile, untul topit, sarea, coajă de la lămâie, romul, restul de lapte şi de făină.
Frămânţi aluatul 6-7 minute cu mâna. Laşi să crească la cald, 15-20 de minute, până când îşi dublează volumul. Întinzi aluatul pe masă, în foaie dreptunghiulară cu grosimea de 1/2 cm, pe care o tai în pătrate cu latura de 4-5 cm.
Pe fiecare pătrat pui câte 1/2 linguriţă cu marmeladă.
Aduni marginile pătratului între degete, iar partea rotundă care înveleşte marmeladă (fundul) o treci prin untul topit, apoi pui nuca măcinată, amestecată cu zahărul tos şi zahărul vanilat.
Găluştele le aşezi una lângă alta, neînghesuite, într-o cratiţă sau formă de cozonac (unsă bine cu unt sau margarină) în aşa fel, încât partea unsă să se alăture de partea neunsă a celeilalte. Peste acest rând aşezi încă unul la fel.
Laşi să crească circa 30 de minute, în loc călduţ, apoi introduci forma în cuptorul bine încălzit dinainte la foc potrivit , unde o laşi 30-40 de minute.
Nu deschizi cuptorul 20 de minute, după aceea reduci focul. După copt, răstorni forma pe un platou. Le serveşti calde, pudrate cu zahăr cu vanilie.
0 Comentarii