Găluşte de aur

Găluşte de aur,galuste, rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești,


Ingrediente :


  • 250 g de făină
  • 50 g de unt
  • 50 g de zahăr
  • 2 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă de rom
  • coajă rasă de la o lămâie
  • un vârf de linguriţă de sare
  • 20 g de drojdie
  • 130 ml de lapte
  • 150 g de nuci măcinate
  • 100-150 g de unt
  • 100 g de zahăr tos
  • un plic cu zahăr vanilat
  • marmeladă mai vârtoasă



Mod de preparare :

Freci drojdia cu zahărul până când se liche­fiază. Subţiezi cu 50 ml de lapte, amesteci cu o linguriţă cu vârf de făină şi laşi la cald 15 minu­te să crească. Apoi, adaugi gălbenuşurile, untul topit, sarea, coajă de la lămâ­ie, romul, restul de lapte şi de făină.
Frămânţi aluatul 6-7 minute cu mâna. Laşi să crească la cald, 15-20 de minute, până când îşi dublează volu­mul. Întinzi aluatul pe masă, în foaie dreptunghiulară cu gro­simea de 1/2 cm, pe care o tai în pătrate cu latura de 4-5 cm.
Pe fiecare pătrat pui câte 1/2 linguriţă cu marmeladă.


Găluşte de aur,galuste, rețete, rețete tradiționale, rețete tradiționale moldovenești, rețete tradiționale oltenești,


 Aduni marginile pătratului între degete, iar partea rotundă care înveleşte marmeladă (fundul) o treci prin untul topit, apoi pui nuca măcinată, amestecată cu zahărul tos şi zahărul vanilat.
Găluştele le aşezi una lângă alta, neînghesuite, într-o cratiţă sau formă de cozonac (unsă bine cu unt sau margarină) în aşa fel, încât partea unsă să se alăture de partea neunsă a celeilalte. Peste acest rând aşezi încă unul la fel.
Laşi să crească circa 30 de minute, în loc călduţ, apoi introduci forma în cuptorul bine încălzit dinainte la foc potrivit , unde o laşi 30-40 de minute.
Nu des­chizi cuptorul 20 de minute, după aceea reduci focul. După copt, răstorni forma pe un platou. Le serveşti calde, pudrate cu zahăr cu vanilie.


Găluşte de aur,

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii