Ingredientele pentru aluat :
- 240 g de făină
- 130 g de zahăr
- 65 ml de apă
- 30 g de unt
- un ou mic
- o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu
- o jumătate de linguriţă de scorţişoară
- o jumătate de linguriță de coajă rasă de la o lămâie
- un vârf de cuţit de praf de cuişoare
- un vârf de cuţit de ghimbir
- un vârf de cuţit de nucşoară măcinată
- un vârf de cuțit de sare
Ingredientele pentru glazură :
- un albuş de ou
- 100 g de zahăr pudră
- 2 linguri de apă fierbinte
- esenţă de vanilie
Mod de preparare :
Se caramelizează o lingură cu zahăr şi se toarnă, cu grijă, apă clocotită. Se lasă să fiarbă până când se topeşte tot caramelul format. Se adaugă apoi, restul cantităţii de zahăr, amestecat cu condimentele (scorţişoară, nucşoară, ghimbirul şi cuișoarele). După ce zahărul se topeşte, se opreşte focul şi în siropul fierbinte se adaugă 70 g de făină. Se amestecă energic, până când se obţine o cremă omogenă. Se lasă să se răcească.
În compoziţia răcită, se adaugă apoi, restul cantităţii de făină, sarea, bicarbonatul de sodiu, oul, untul topit (şi răcit) şi coaja de la lămâie . Se frământă bine aluatul până când acesta devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
Se umezeşte o tavă cu puţină apă şi se tapetează cu hârtie pentru copt.
Se formează cu mâinile mici bile din aluat şi se aşează în tavă cu 2 cm distanţă între ele.
În cuptorul încins la 180°C, se coc turtele dulci timp de 15-20 de minute, până când acestea sunt uşor întărite pe margini, iar în mijloc sunt încă moi.
Se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească.
Din cantităţile date ies aprox 50 bucăți de dimensiuni mai mici, pe care le coacem în două rânduri. Aluatul rămas pentru a doua tavă, se înveleşte din nou în folie de plastic, pentru a nu se usca.
Modul de preparare pentru glazură :
Într-un vas cu pereţii mai înalţi, se mixează albușul până când creşte, se adaugă zahărul şi esenţa de vanilie şi se continuă mixarea, până când se formează o bezea fermă. La final se adaugă apă fierbinte şi se mai mixează până când este încorporată.
Glazurarea :
Turtele dulci coapte şi bine răcite, se scufundă în vasul cu glazură şi se scot apoi cu o lingură. Se aşează pe un grătar şi se lasă până se întăreşte glazură sau până când nu mai puteţi de poftă !
Se mai pot face și în forme diferite și cu diferite decorațiuni cu glazură .
0 Comentarii